Inspekcja Weterynaryjna

Inspekcja Weterynaryjna

Tłumacz

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Reklama
Reklama
KONFERENCJA ,,PRACOWNIE BADANIA MIĘSA NA OBECNOŚĆ WŁOŚNI ZHW GDAŃSK – ROK PO AKREDYTACJI" PDF Drukuj Email
Wpisany przez Mariusz Zawadzki1   
poniedziałek, 02 stycznia 2012 19:25

 

konf_top

 

KONFERENCJA

,,PRACOWNIE BADANIA MIĘSA NA OBECNOŚĆ WŁOŚNI ZHW

GDAŃSK – ROK PO AKREDYTACJI”

KOŚCIERZYNA 9-10 GRUDNIA 2011

W dniach 9 i 10 grudnia 2011 roku, rok po akredytacji, odbyła się Konferencja poświęcona podsumowaniu działań Pracowni Badania Mięsa na Obecność Włośni Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Gdańsku. Spotkanie było okazją do omówienia wszystkich dotychczasowych i bieżących działań Inspekcji Weterynaryjnej w Gdańsku mających na celu jak najszybsze uruchomienie całego systemu i procedur badania mięsa na obecność włośni łącznie z Powiatowymi Pracowniami. Obrady toczyły się w Ośrodku Szkoleniowo-Dydaktycznym mieszczącym się na posesji Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Kościerzynie. Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Gdańsku dr Włodzimierz Przewoski witając wszystkich uczestników i zaproszonych gości podkreślił niezwykłe zaangażowanie wszystkich pracowników Inspekcji Weterynaryjnej w realizację przyjętych planów rozwoju badań i utrzymania wysokiego poziomu po otrzymanych akredytacjach.

Prelegenci i wykładowcy w różnych aspektach przedstawili swoje dotychczasowe doświadczenia i spostrzeżenia w zwalczaniu włośnicy. Kolejno zapoznaliśmy się z tematami referowanymi przez: dr. Zbigniewa Ordyńskiego – „Historia badań nad włośniami i włośnicą” i „Rola Powiatowego Lekarza Weterynarii w utrzymaniu i doskonaleniu systemu zarządzania jakością w Pracowniach Badania Mięsa na Obecność Włośni”, mgr inż. Roksanę Górecką i mgr inż. Mariolę Goc- „Pracownie Badania Mięsa na Obecność Włośni - rok po akredytacji”, dr. Józefa Świokło - „Współpraca Powiatowego Lekarza Weterynarii z organizacjami samorządowymi i pozarządowymi w zakresie zwalczania włośnicy”, dr. Mirosława Różyckiego z Zakładu Higieny Żywności Pochodzenia Zwierzęcego Państwowego Instytutu Weterynaryjnego PIB w Puławach – „Uwalnianie i oficjalne uznawanie gospodarstw za wolne od włośnicy” i „Ocena wyników badań biegłości organizowania przez PIWet-PIB dla Pracowni Badania Mięsa na Obecność Włośni”, dr. Kazimierza Sekuły - „Największe ogniska włośnicy w województwie pomorskim - studium przypadku”, dr. Andrzeja Górzyńskiego „Badanie mięsa na użytek własny - problemy prawne i epidemiologiczne”, dr. Jarosława Półtoraka „Biologia włośni - krótkie podsumowanie wiedzy”.

Porównując dotychczasowe wyniki badań biegłości 16 Pracowni Badania Mięsa na Obecność Włośni w województwie pomorskim, przeprowadzane przez Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach można z całą pewnością stwierdzić, że prezentowany poziom badań tych Pracowni w pełni zapewnia bezpieczeństwo konsumentów i instytucji korzystających z tych badań.

 

GALERIA ZDJĘĆ

Poprawiony: środa, 04 stycznia 2012 12:24
 
 
Joomla Templates: by JoomlaShack