Inspekcja Weterynaryjna

Inspekcja Weterynaryjna

Tłumacz

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Reklama
Reklama
Aktualności
INFORMACJA DLA HODOWCÓW TRZODY CHLEWNEJ W SPRAWIE AFRYKAŃSKIEGO POMORU ŚWIŃ PDF Drukuj Email
Wpisany przez Mariusz Zawadzki1   
piątek, 07 lutego 2014 07:53

W dniu 21 czerwca 2013 r. Białoruś notyfikowała do

Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) wystąpienie

afrykańskiego pomoru świń.

Choroba została potwierdzona badaniami PCR w przyzagrodowym

gospodarstwie utrzymującym 16 świń. Ognisko afrykańskiego

pomoru świń jest zlokalizowane w zachodniej części

Białorusi w odległości około 40 kilometrów od granicy

z Litwą i około 150 kilometrów od granicy z Polską.

Wyjątkowo groźna, nieuleczalna, wysoce zakaźna i zaraźliwa, wirusowa choroba świń domowych oraz dzikich, podlegająca obowiązkowi urzędowego zwalczania.


Wystąpienie choroby jest przyczyną poważnych strat ekonomicznych związanych z:

•padnięciami zwierząt,

•wypłatą odszkodowań,

•wstrzymaniem obrotu i eksportu świń  oraz wieprzowiny (nasienia, zarodków, farmaceutyków)

Z uwagi na brak szczepionki przeciw ASF, zwalczanie choroby odbywa się wyłącznie metodami administracyjnymi poprzez wybijanie zwierząt chorych.


Czytaj więcej >>

Komunikaty Głównego Lekarza Weterynarii >>

Poprawiony: piątek, 20 lutego 2015 08:11
 
Komunikat w sprawie benzo(a)pirenu PDF Drukuj Email
Wpisany przez Wojciech Zalewski   
poniedziałek, 13 stycznia 2014 14:25

W związku z pojawiającym się w mediach wiadomościami dotyczącymi zmian w przepisach określających najwyższy dopuszczalny poziom benzo(a)pirenu w mięsie i wyrobach mięsnych, Główny Lekarz Weterynarii informuje, że nieprawdziwe są, pojawiające się w niektórych mediach informacje, że od września 2014 r. norma dotycząca zawartości benzo(a)pirenu w wyrobach mięsnych będzie wynosiła 0,2 mikrograma na kilogram. Zgodnie bowiem z pkt 6.1.4 sekcji 6 załącznika do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.) od 1 września 2014 r. najwyższy dopuszczalny poziom benzo(a)pirenu w mięsie wędzonym i produktach mięsnych wędzonych wynosić ma 2 mikrogramy na kilogram.

Komunikat nr 1 w sprawie benzo(a)pirenu >>

Poprawiony: poniedziałek, 13 stycznia 2014 14:42
 
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia 2013 PDF Drukuj Email
Wpisany przez Mariusz Zawadzki1   
poniedziałek, 23 grudnia 2013 12:35


Aby Święta były wyjątkowymi dniami w roku,

by choinka w każdych oczach zalśniła blaskiem,

By kolacja wigilijna wniosła w serca spokój

a radość pojawiała się z każdym nowym brzaskiem.

By prezenty ucieszyły każde smutne oczy,

by spokojna przerwa ukoiła złość

By Sylwester zapewnił szampańską zabawę,

a kolędowych śpiewów nie było dość!


Życzy

Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Gdańsku

wraz z pracownikami

Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Gdańsku
Poprawiony: poniedziałek, 23 grudnia 2013 13:00
 
Informacja na temat wirusa Schmallenberg PDF Drukuj Email
Wpisany przez Mariusz Zawadzki1   
czwartek, 19 grudnia 2013 07:33

Informacja na temat wirusa  Schmallenberg

W II połowie 2011 r. (w lecie oraz wczesną jesienią) stwierdzano u bydła na terytorium Niemiec i Holandii występowanie przemijających objawów, takich jak gorączką, biegunka, spadek produkcji mleka. Czynnik zakaźny zidentyfikowano w listopadzie 2011 r. w Niemczech - był to wirus, któremu nadano nazwę wirusa Schmallenberg (SBV). Od grudnia 2011 r. do chwili obecnej potwierdzano występowanie SBV u płodów z wadami rozwojowymi, które urodziły się na terytorium Holandii, Belgii, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Francji, Luksemburga, Hiszpanii, Włoch, Danii i Szwajcarii.

Czytaj więcej >>

Poprawiony: piątek, 17 stycznia 2014 11:37
 
Wytyczne Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie postępowania z żywymi rybami PDF Drukuj Email
Wpisany przez Mariusz Zawadzki1   
czwartek, 19 grudnia 2013 07:24

Wytyczne Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie postępowania z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej.

Mając na uwadze, iż w okresie przedświątecznym zwiększa się sprzedaż żywych karpi w punktach sprzedaży detalicznej, Główny Lekarz Weterynarii informuje, co następuje.
W związku z tym, iż przepisy prawa, w tym przepisy o ochronie zwierząt, nie regulują szczegółowo sposobu postępowania z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej, a w szczególności w czasie ich uśmiercania, należy stosować ogólne zasady wynikające z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002 ze zm.)

<< czytaj więcej >>

Poprawiony: czwartek, 19 grudnia 2013 07:39
 
<< pierwsza < poprzednia 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 następna > ostatnia >>

Strona 65 z 74
 
Joomla Templates: by JoomlaShack