17 listopada 2016
Informacja dla Hodowców drobiu w sprawie wirusa ptasiej grypy podtyp H5N8
Wirus ptasiej grypy może się charakteryzować następującymi cechami:
- wysoki stopień zaraźliwości (choroba rozwija się w stadzie bardzo szybko);
- umiarkowana śmiertelność;
- występowanie objawów niespecyficznych takich jak:
-
- apatia,
- zmniejszone pobieranie paszy i wody,
- spadek produkcji.
Potencjalnym źródłem zakażenia mogą być dzikie ptaki wędrowne, bytujące w sąsiedztwie zbiorników wodnych. Stąd też należy pamiętać, że przyczyną pojawienia się zakażenia może być nieodpowiednie zabezpieczenie przed ich dostępem paszy i ściółki oraz obiektów, w których utrzymywany jest drób.
NAJBARDZIEJ WRAŻLIWE SĄ INDYKI I KURY.
GĘSI I KACZKI, W ZNACZNIE MNIEJSZYM STOPNIU.
U DROBIU MOŻLIWY RÓWNIEŻ PRZEBIEG BEZOBJAWOWY.
W związku z powyższym, jako hodowcy drobiu powinni Państwo podjąć działania mające na celu aktywną ochronę swoich ferm przed możliwością zakażenia wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8.